Vyhľadávanie

Juniorská KHL v sezóne 2012/2013

Juniorská KHL v sezóne 2012/2013Ani pri absencii seniorského hokejbalu na Kysuciach čadčianske hokejbalové ihrisko nezívalo v uplynulej sezóne prázdnotou. Cez víkendy ho naplno využívala takmer stovka mladých hokejbalistov, ktorí urputne bojovali o titul majstra juniorskej KHL.
Juniorská liga plná šikovných hráčov, noviniek a zaujímavých zápasov v polovici júna definitívne zavrela brány sezóny 2012/2013. Po siedmich rokoch konečne spoznala meno nového majstra. Odchádzajúceho kráľa, tím Hbk Raková vystriedal na tróne nový panovník HBC Panthers Skalité. Panteri prešli celou sezónou bez prívlastku porazeného mužstva, kolektív ťahal najmä najlepší brankár ligy Jakub Grochal, kapitán Patrik Grochal či už pomaly veteráni juniorskej ligy Ľubo Gerát a Peter Firek.

Pozícia vicemajstrov bola novinkou pre minuloročných majstrov z Rakovej. Tento rok ani ostrostrelec Lukáš Jašurek, pilier zadných radov Tomáš Zajac či ,,švédska“ posila Adrián Holešinský nedokázali tím doviesť až k zlatu. Peknému hokejbalu hranému na radosť z hry však Rakovania ostali verní a neraz práve oni bavili svojou hrou nielen seba, ale aj ostatných.

Ani Svrčinovec, ani Krásno, ani Čadca. Bronzový stupienok patrí po tejto sezóne hokejbalistom Turzovky. Najvzdialenejší účastník juniorskej KHL dokázal dvojročné fungovanie v lige pretaviť do bronzových medailí. V Turzovke je o hokejbal evidentne záujem, okrem pôsobenia v lige sa im darí aj organizovať mládežnícke turnaje a ihrisko v ďalšom meste na Kysuciach je len plusom vo vychovávaní ďalšej hokejbalovej generácie.

Dobre si počas celej sezóny počínali aj ostatní účastníci JKHL. Svrčinovec Eagles a Krásno Sparrows zrejme neobišlo mierne rozčarovanie z tesnej straty medailových sád, ani jeden z celkov sa však za svoju predvedenú hru nemusí hanbiť. HBK Čadca, Dominics Raková a Skalité Wolves proti silnejším, no najmä starším a skúsenejším súperom veľa vody nenamútili, ich vzájomné zápasy o pomyselný titul najlepšieho mládežníckeho tímu však mali svoj náboj. Pre Rakovú Devils to bola sezóna naberania skúseností a tento tím je zároveň dôkazom, že na Kysuciach nie je núdza o mladých, šikovných hráčov. Len treba priestor, financie a čas na rozvoj ich talentu.

A všetkých týchto atribútov bol v poslednej sezóne nedostatok. Viac nám o uplynulej sezóne povedal jeden z hlavných organizátorov ligy Marek Heglas.

Sezóna 2012/2013 je za nami. Ako by ste zhodnotili jej priebeh?


Sezóna 2012/2013 bola špecifická z viacerých dôvodov. Mali sme isté existenčné problémy, keď nebolo isté či ligu vôbec dohráme. Nakoniec sa všetko vyriešilo a po niekoľkých zmenách sa liga dohrala. Opäť sme mali možnosť vidieť veľa kvalitných zápasov a množstvo mladých hokejbalových talentov.

Seniorskú KHL počas tejto sezóny postihla výluka, jediným prejavom hokejbalu na Kysuciach bola juniorská liga. Koľko družstiev a hráčov sa jej zúčastnilo?

Do JKHL sa prihlásilo 9 mužstiev a celkovo hralo ligu približne 100 mladých hráčov.

Čím bola táto sezóna iná ako ostatné?


Hlavná zmena bola v systéme hry, keď sme prešli na tabuľkový systém. Do JKHL sa prihlásil aj nováčik – Raková Devils a asi najväčšou zmenou bol nový majster ligy. Po šiestich rokoch kraľovania HBK Raková sa dočkali aj chalani zo Skalitého.

Viacero tímov bolo nespokojných so systémom bez play-off, podľa ktorého vzišiel víťaz ligy z tabuľky. Prečo ste zvolili takýto model súťaže?

Tento model si zvolili zástupcovia mužstiev sami na schôdzi.

Tím HBC Panthers Skalité sa konečne dočkal prvenstva. Je podľa vás pohár v správnych rukách?

Určite áno. HBC Panthers Skalité neprehrali počas celej sezóny ani jeden zápas, je jasné že titul je v správnych rukách.

Viacero hráčov ligu kvôli vysokému veku opúšťa, nemajú však kde v hokejbale pokračovať. Rozmýšľalo sa o riešeniach tohto problému?

Ak by nebola juniorka do 19 rokov, veľa chalanov by asi skončilo s hokejbalom. My sme začali hrávať seniorku ako šestnásťroční a zo začiatku sme sa veľmi trápili. Problém je, že chalanom sa nechce hrať seniorskú ligu a riešiť problémy s tým spojené. Takisto by pomohlo nové ihrisko alebo aspoň skultúrnenie toho terajšieho. Podmienky pre šport sú čoraz horšie, takže sa chalanom vlastne ani nečudujem, že nemajú chuť.

Ako to vyzerá s juniorskou KHL na sezónu 2013/2014?

Bohužiaľ, vôbec neviem. Bola by ale veľká škoda, aby tento na Slovensku čoraz populárnejší šport v Čadci skončil. Myslím si, že ak sa venuje hokejbalu 100 detí, nie je to zanedbateľné číslo a treba ich čo najviac podporiť.

Dominika Mariňáková

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 10.07.2013 | Čitateľov: 1913

Fotogaléria

Kysucká hokejbalová liga